Heek, bloemkool en grijze garnaal

Vandaag maken we een heerlijk stukje vergeten vis. De heek is een kabeljauwachtige vis die vaak als nevenvangst in de netten opduikt.

De bereiding is er een die ook de minder ervaren chef makkelijk kan maken. Een crème van bloemkool, een couscous van bloemkool met een pittige vinaigrette met furikake, sjalot en bulgur, wat grijze garnalen, heerlijke gefrituurde garnalen en natuurlijk onze heek.

Smakelijk!

Ingrediënten

  • 2 stuks heek
  • 30 g handgepelde grijze garnaal
  • 10 stuks gefrituurde grijze garnaal
  • 50 cl bouillon van grijze garnaalpel
  • 1 stuks bloemkool (couscous, crème)
  • 1 handvol groene kruiden & zeekraal
  • 20 cl vinaigrette (sushi azijn,zeste citroen,olijfolie)
  • 1 snuifje furikake (gedroogde nori,wasabi)
  • 150 g bulgur
  • 1 stuks sjalot
  • 2 dl room

Je kan deze box momenteel niet bestellen.

Bereiding

Crème van bloemkool

  1. Verdeel de bloemkool in 2 gelijke stukken.
  2. Kook de ene helft gaar in water, de andere helft gebruiken we later voor het maken van de couscous van bloemkool.
  3. Wanneer de bloemkool gaar is, giet je deze af.
  4. Om er een crème van te maken, gaan we de bloemkool mixen, of in de keukenmachine stoppen, met een klontje boter.
  5. Afkruiden doen we met peper & zout.

De couscous van bloemkool.

  1. Haal de steeltjes van de bloemkoolroosjes en hak de roosjes fijn.
  2. Meng de bloemkool nu met de vinaigrette, furikake, sjalot, bulgur en kruidt af met peper en zout.
  3. Laat deze even staan zodat de zuren in de vinaigrette de bloemkool wat kunnen garen.

De heek bakken

  1. We kruiden de prachtige stukjes heek met peper en zout.
  2. Even in wat bloem wentelen. Klop de overtollige bloem er zeker af om een bloemsmaak te vermijden.
  3. Laat een klontje boter smelten in de pan. De pan moet voldoende warm zijn.
  4. Leg de heek dan eerst met de velkant naar beneden in de pan.
  5. Bak mooi bruin en draai om.
  6. Overgiet met een lepel de heek met de gesmolten boter.
  7. Wanneer de heek aan twee kanten mooi bruin gebakken is, mag hij in de oven.
  8. We zetten de pan (of ovenschotel) in een voorverwarmde oven gedurende 5 tot 7 minuten.

De saus

  1. Voeg de room en bouillon samen in een pannetje, laat zachtjes inkoken gedurende een 8-tal minuten.
  2. Wanneer de saus de gewenste dikte heeft (niet te dik!), haal je het pannetje van het vuur.
  3. Voeg een klontje boter toe en mix het met een staafmixer tot een schuimige saus.

Dresseren

  1. Leg de krokant gebakken Heek in het midden van het bord.
  2. Hier bovenop leggen we een rijkelijke lepel van onze crème van bloemkool.
  3. De couscous lepelen we ruim over de crème zodat onze vis mooi bedekt is.
  4. Gepelde grijze garnalen mogen wild over het gerecht verspreid worden.
  5. De gefrituurde garnalen steken we in de couscous en crème.
  6. Afwerken doen we met de sla van groene kruiden en zeekraal.
  7. Als laatste gieten we de saus langs de vis op het bord met behulp van een lepel of sauspotje
De lekkerste hap is er een waarbij je alles ineens kan proeven.


Veel plezier tijdens het koken en smakelijk eten!

Maak gerust een mooie foto van je gerecht en plaats het op Facebook of Instagram met de #TPkookt

Terug naar boven

Traiteur Philippe BVBA • Ondernemingsnummer BE0655980118
Motstraat 1B, 3570 Alken • Telefoon: 011/311.875 • e-mail
© 2021 alle rechten voorbehouden.

crafts beautiful sites

Op zoek naar een afhaalmenu in Alken, Hasselt, Sint-Truiden, Zepperen, Wellen, Borgloon of Nieuwerkerken?
Traiteur Philippe biedt betaalbare, gastronomische gerechten voor take away of levering aan huis.